Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvang betaal je niet alleen. Als jij en je partner werken of een opleiding volgen, krijg je kinderopvangtoeslag: een vergoeding van de Belastingdienst. En dat scheelt!

Bereken jouw nettomaandkosten

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van je salaris, het aantal uur dat je werkt en het aantal kinderen. De nettokosten, dus wat je uiteindelijk zelf voor de opvang betaalt, zijn voor ieder gezin anders. Met de rekentool van de Belastingdienst kun je snel en eenvoudig uitrekenen hoeveel dat is. 

Aanvragen: wacht niet te lang

Je kunt kinderopvangtoeslag aanvragen als je je contract bij Bink hebt getekend. Je weet dan de startdatum, het definitieve aantal uur, de uurprijs en het LRK-nummer van jouw vestiging. Dat zijn de gegevens die je nodig hebt om jouw toeslag aan te vragen via Mijn Toeslagen. Doe dit binnen drie maanden nadat de opvang is gestart, anders loop je geld mis. 

Wijzigingen: voorkom verrassingen

Verandert er iets in je situatie? Gaat je kind bijvoorbeeld van het kinderdagverblijf naar de bso? Wijzigt het uurtarief of jouw inkomen? Of stopt de opvang? Vergeet dat dan niet door te geven aan de Belastingdienst. Handig is de Kinderopvangtoeslag App van de Belastingdienst, waarmee je de hoogte van de toeslag en andere gegevens snel kunt inzien en wijzigen!

Maximumuurprijs voor de kinderopvang

De overheid stelt jaarlijks de maximumuurprijs voor de kinderopvang vast. Dit is een richtlijn voor de uurprijs voor dagopvang en buitenschoolse opvang. Over dit deel van ons uurtarief krijg je kinderopvangtoeslag. We streven er daarom naar om ons uurtarief zo dicht mogelijk bij de maximumuurprijs van de overheid te houden. Zo ontvang je over een groter deel van de totale kosten kinderopvangtoeslag.

In 2024 is de maximumuurprijs voor:

  • kinderdagopvang € 10,25 (2023: € 9,12)
  • buitenschoolse opvang € 9,12 (2023: € 7,85).

De peuterspeelzaal: toeslag of subsidie aanvragen

Gaat je kind naar de peuterspeelzaal, dan kom je ook in aanmerking voor een vergoeding. Je krijgt ofwel kinderopvangtoeslag, ofwel subsidie van de gemeente. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Kijk hier voor de mogelijkheden in Hilversum en in Soest.