Spelend Ontwikkelen

Spelend Ontwikkelen

Op onze kinderdagverblijven staan vrij spelen en plezier voorop. Naast vrij spel bieden we alle peuters en waar mogelijk ook de dreumesen, ook gerichte activiteiten aan. Daarbij komen de verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod: motorisch-zintuiglijk, cognitief-taal, creatief-beeldend en sociaal-emotioneel. De activiteiten zijn gekoppeld aan thema's zoals Dierenmanieren. Een thema duurt 6 tot 8 weken. Deze werkwijze is door onze pedagogen ontwikkeld en heet Spelend Ontwikkelen.

Gerichte activiteiten

Dagelijks doen we 2 gerichte activiteiten, bijvoorbeeld een creatieve activiteit en een activiteit om taal en de woordenschat te stimuleren zoals liedjes zingen en voorlezen. In de ochtend doen we meestal activiteiten waar alle kinderen aan mee kunnen doen. In de middag, wanneer de jongste kinderen slapen, is er meer tijd voor echte peuteractiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan een klim- en klauterparcours.

Voor de peuters wordt een themahoek of themakast gemaakt en voor de jongste kinderen zetten we een themamand op de groep. Daarin doen we voorwerpen die passen bij het thema en die verschillende eigenschappen hebben, zoals hard en zacht, groot en klein, zwaar en licht. Bij het thema ‘Dierenmanieren’ doen we bijvoorbeeld een grote zachte knuffelolifant en een kleine harde Duplo-olifant in de mand. Ook boekjes over dieren op de boerderij, thuis of in de dierentuin, speeltjes die dierengeluiden maken, houten afbeeldingen van dieren passen erbij. 

Peuters ontwikkelen zich in een sneltreinvaart. Ze leren snel nieuwe woorden en benoemen alles wat ze zien, horen en voelen. Ze bewegen veel en imiteren heel graag. Vanaf een jaar of drie spelen peuters steeds meer samen. Ze spelen veel rollenspel, bijvoorbeeld de politie en de boef of een kind en een mama. De kinderen oefenen zo hun sociale vaardigheden.