Hoe positiever de sfeer op een groep is en hoe duidelijker de afspraken, hoe minder conflicten er zijn. Wij besteden hier dan ook veel aandacht aan.
Vanaf ongeveer zes jaar beginnen kinderen de verschillen tussen pesten en plagen te begrijpen. Daarom is met name op de buitenschoolse opvang een positieve sfeer van belang. Om dit te bereiken doen we veel activiteiten waarbij samenwerking tussen alle kinderen van verschillende leeftijden nodig is. Zo leren kinderen elkaar kennen en ontstaat samenhang in een groep. Kinderen accepteren en respecteren elkaar, en ervaren dat zij samen invloed hebben op de sfeer.
Op basisscholen besteden leerkrachten na de zomer- en de kerstvakantie vaak ook aandacht aan sfeer in de klas. Er bestaat zelfs een naam voor deze weken: de gouden (na de zomervakantie) en zilveren (na de kerstvakantie) weken.
Hoe ouder kinderen worden, des te meer ze samen spelen, ontdekken wat ze wel en niet prettig vinden in de omgang met elkaar. Ze leren voor zichzelf op te komen, conflicten op te lossen en rekening met elkaar te houden. Ze ervaren hoe het is om geplaagd te worden en plagen zelf ook. Soms gaat dat te ver.
Als kinderen elkaar niet meer helpen en niet meer voor elkaar opkomen is de sfeer niet (meer) veilig. Iedereen is op zijn hoede. Kun je jezelf nog zijn? Durf je nog te zeggen wat je wil? Mag je nog voor jezelf of iemand anders opkomen? Kun je maar beter mee-pesten om zo te voorkomen dat je zelf gepest gaat worden?
Kinderen vinden het leuk als volwassenen meedoen met hun spel. Een potje voetbal of verstoppertje. Maar laat ze ook vrij spelen.
Juist dit vrije spel tussen kinderen stimuleert creativiteit en samenwerking tussen kinderen. Vrij spel kan ook alleen, zo oefent een kind in concentratie en verbeeldend vermogen.
Kies vaker om naar buiten te gaan en actief te zijn. Kinderen zien jou als voorbeeld. Ze kijken graag naar wat anderen doen en kopiëren dat. Iedere keuze die je zelf maakt, zien kinderen ook en zullen zij als voorbeeld nemen. Wanneer je liever achter de computer gaat zitten dan werken in de tuin, zullen zij dit ook zelf doen met bijvoorbeeld de tv of de spelconsole. Kies bijvoorbeeld eens voor een wandeling op de hei of in de duinen, en neem de voetbal daarbij mee.
Vraag eens een pedagogisch medewerker naar inspiratie voor buitenactiviteiten. Zij hebben veel ervaring en geven je graag tips voor spellen die leuk en leerzaam zijn!
Op de bso maken kinderen samen afspraken over hoe ze met elkaar omgaan. Bijvoorbeeld dat ze elkaar bij de naam noemen, elkaar laten uitpraten en elkaar niet uitschelden. De afspraken hangen op de groep zodat iedereen ze steeds kan zien.
In een positieve groepssfeer ontwikkelen kinderen een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden die ze hun hele leven zo hard nodig hebben. Wij geven de kinderen dan ook mee: iedereen is anders, maar iedereen hoort erbij.