Overslaan en naar de inhoud gaan
Kind
Blog 01 december 2022

Een ontspannen en magische feestmaand

Geen enkele maand bevat voor kinderen zoveel spanning en magie als de maand december: Sinterklaas loopt met zijn paard over het dak, de Kerstman vliegt met zijn arrenslee door de lucht, voortgetrokken door vliegende rendieren, het wordt al donker voordat het bedtijd is en overal schitteren fonkelende lichtjes… Deze magie is geweldig, maar brengt ook spanning met zich mee. En juist daardoor ontstaan er vragen bij ouders: Hoeveel spanning en magie is goed voor mijn kind? Hoe beantwoord ik vragen over Sinterklaas of de Kerstman? In deze blog vertellen je graag wat meer over magisch denken. Dit kan jou helpen hoe je met magie kunt omgaan in de decembermaanden.

Magisch denken

Vanaf de start van hun leven verwonderen kinderen zich over alles in de wereld. Als kinderen ongeveer 3 jaar oud zijn begint ook het magisch denken. Magisch denken is een belangrijke fase in de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert de fantasie. En fantasie draagt weer bij aan onder andere creativiteit en inlevingsvermogen.

Het denkvermogen van kinderen is alleen nog niet zo ver ontwikkeld dat ze fantasie en werkelijkheid van elkaar kunnen onderscheiden. Kinderen hebben de behoefte om te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Als ze iets niet begrijpen, bedenken ze er zelf een mooi verhaal bij. Alles wat ze zien, is in hun ogen echt. Zo ook Sinterklaas. Maar is het niet verkeerd dat we onze kinderen de waarheid niet vertellen?

Daar hoef je je eigenlijk geen zorgen over te maken. Want al zou je de waarheid vertellen, in deze fase geloven kinderen wat ze denken te zien. Dat is hun werkelijkheid.

Een heel duidelijk voorbeeld hiervan is wanneer een vader of moeder zich verkleedt als Sinterklaas voor de ogen van hun kinderen. Zodra alles aan is, zien ze Sinterklaas en is mama of papa er even niet meer.

schoen zetten

Omgaan met spanning

Magisch denken kan alleen ook voor spanning en angst zorgen. In de feestmaanden speelt magisch denken een hele grote rol. Dat betekent dat kinderen in deze periode ook extra spanning ervaren. Meegaan in het magische denken is heel mooi en belangrijk, maar het is belangrijk tegelijkertijd goed naar je kind te blijven kijken.

Hoe doe je dat dan? Neem angst en spanning altijd serieus. Wordt de spanning te groot, dan is het belangrijk om begrip te tonen en misschien zelfs even uit de situatie te stappen. Maak een wandeling of fietstocht door het bos, over de hei of langs het strand. Beweging, buitenlucht en de natuur bieden letterlijk en figuurlijk rust en ruimte.  

Moeilijke vragen

Vanaf ongeveer 6 jaar oud leren kinderen oorzaak en gevolg beter begrijpen. Ze gaan verbanden leggen die kloppen en begrijpen wat wel en niet kan. Vanaf dat moment kunnen de moeilijke vragen komen. Hoe kan Sinterklaas met zijn paard op het dak lopen? Hoe kan het dat hij overal tegelijkertijd is? Hoe kunnen de rendieren van de Kerstman vliegen? Wanneer je kind met deze vragen komt, kun je ze dezelfde vraag terug stellen. Vraag bijvoorbeeld: “Hoe denk jij dat dat kan?”. Samen kun je rustig op zoek gaan naar de echte antwoorden. Ook als je kind wat ouder is en in deze fase zit, of gevoelig is voor spanning, kunnen de feestmaanden voor extra spanning zorgen. Kijk daarom goed naar wat het juiste moment is om vragen bespreekbaar te maken, volg je kind hierin.  

We wensen je fijne feestdagen!

We hopen dat je met deze tips een magische decembermaand beleeft met beheersbare spanning. Mocht je als ouder of verzorger meer concrete tips zoeken om rust te creëren en te bewaren in deze drukke periode, dan kun je altijd bij de pedagogisch medewerkers terecht.