Goed voor jezelf zorgen

16feb

pedagogiek

Goed voor jezelf zorgen

Je hebt de hele dag voor je kinderen gezorgd, maar je bent jezelf daarbij een beetje vergeten. Je piekert over een lastig gesprek morgen of je moet eigenlijk al een uur naar de wc. Pas als de kinderen op bed liggen besef je dat je hoofdpijn hebt, omdat je vandaag te weinig gedronken hebt. Op een drukke dag is het vaak lastig om bewust stil te staan bij wat je zelf nodig hebt. Herken je dit?

Eigen zuurstofmasker eerst

Toch is het belangrijk om eerst aan jezelf te denken. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je nog beter voor je kinderen zorgen. Denk maar aan de veiligheidsinstructie in een vliegtuig. Volgens de instructie zet je eerst het zuurstofmasker bij jezelf op en daarna help je een ander.

Een van de uitgangspunten in ons pedagogisch beleid is Bewegen en in balans. Hierbij denk je al snel aan de fitheid van je lijf, je lichamelijke conditie en gezonde voeding. Dat is natuurlijk belangrijk, maar soms vergeten we de fitheid van onze geest.

Als je mentaal fit bent, heb je minder stress en geniet je meer van kleine dingen in het leven. Je bent mentaal in balans.

Hoe blijf je mentaal in balans?

Om mentaal in balans te blijven, helpt het om optimistisch te denken. Je maakt een probleem niet groter dan het is en leeft bewust in het hier en nu. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Hoe kun je bewust aandacht hebben voor wat je nu, op dit moment, doet, ziet of voelt?

Starten met stoppen

Een eenvoudige bewustzijnsoefening is ‘starten met stoppen’. Iedere keer voordat je aan een nieuwe activiteit begint, neem je de tijd om eerst helemaal te stoppen.

  1. Sta een moment stil bij je eigen lijf. Hoe voelt dat? Wat heb je nodig?
  2. Sta vervolgens stil bij je eigen gedachten. Hoe voelt dat? Wat heb je nodig?
  3. Richt nu weer je aandacht op de buitenwereld. Wat valt je op? Gebruik je zintuigen om de prikkels in je op te nemen.

Door heel even stil te staan, kun je weer met je volle aandacht aan de volgende activiteit beginnen.

Dit is een praktische en korte oefening die ikzelf dit jaar ga oefenen. Dus: mocht je mij even stil zien staan… Dan word ik mij even bewust van wat ik nodig heb, voordat ik weer doorga met mijn volgende activiteit.

Leestip

Wil je meer weten over bewust leven? Het boek ‘Mindful opvoeden in een druk bestaan’ van Susan Bögels staat boordevol tips en korte oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Je leert hoe je de balans tussen de doe- en de zijnsmodus vindt, hoe je om kunt gaan met stress, ruzie en schuldgevoel en hoe je de ware aard van een kind kunt zien.