De invloed van groen op gezondheid

08jun

pedagogiek

De invloed van groen op gezondheid

Buitenspelen is heerlijk én gezond. Kinderen kunnen vrij bewegen en sporten. Ze ervaren prikkels voor de hersenen, zoals wind, regen en andere onvoorspelbare geluiden. Ze leren over de natuur en ontmoeten anderen. Maar wist je dat de kleur die kinderen buiten zien ook een directe en indirecte relatie heeft met hun gezondheid?

Betekenis van de kleur groen

Groen is een speciale kleur met veel symbolische betekenis. Hoewel groen geen primaire kleur is (dat zijn geel, blauw en rood), is de kleur groen de kleur van het leven. Het staat voor vernieuwen, natuur en energie. Het wordt klassiek vaak gekoppeld aan veiligheid, groei en harmonie. Hierdoor wordt de kleur groen vaak verbonden met de behoefte om te groeien en te leren. Net zoals de seizoenen in de natuur. Daardoor is groen ook de kleur van hoop.

Aantrekkingskracht

Het is dus geen wonder dat groen  een grote aantrekkingskracht heeft op mensen. Ook op kinderen. Kinderen zijn graag veel in de natuur en buiten te vinden. Spelen is voor hen een manier om de wereld te verkennen. En spelen in een groene omgeving zorgt voor een extra verdieping van spel.

Het zit ‘m in de kleur

Maar het groen van de natuur zelf heeft ook een functie. Al jaren wordt de relatie tussen de groene kleur van de natuur en gezondheid onderzocht. Uit onderzoek van Roger Ulrich bleek dat patiënten die na een galblaasoperatie uitzicht hadden op groene bomen sneller herstelden dan degenen die op een stenen muur uitkeken. Sindsdien is de wetenschappelijke interesse in de invloed van de kleur groen en natuur op onze gezondheid en welzijn gestegen.

Bewegen en in balans

Nederlands onderzoek wijst uit dat wie in een groene woonomgeving leeft zich ook vaker gezonder voelt. Groen blijkt verschillende voordelen te hebben voor jong en oud. Zo hebben kinderen die veel in aanraking komen met groen 15% minder vaak last van overgewicht.

Naast lichamelijke gezondheid draagt meer groen ook bij aan de mentale gezondheid. In onze maatschappij nemen leefstijlgerelateerde aandoeningen alleen maar toe. Steeds meer mensen hebben last van dagelijkse, telkens terugkomende stress (ook wel chronische stress genoemd). De invloed van deze stress wordt door steeds jongere mensen ervaren, ook kinderen kunnen hier al last van hebben. Zo zijn kinderen die worden gepest, druk ervaren door school, faalangst hebben of een scheiding van hun ouders meemaken ook gevoelig voor gezondheidsklachten.

Uit onderzoek blijkt dat een groene woon- en leefomgeving kan bijdragen aan meer rust. Voordelen zijn dat je beter herstelt van stress, positiever wordt en dat je concentratie verbetert. Alleen al de kleur groen zien verbetert de stresshormoonspiegel. Meer contact met natuur en de kleur groen in je leven zorgt dus voor een betere mentale gezondheid.

We doen het samen

Maar groen heeft ook nog andere voordelen. Doordat een groene omgeving ontmoetingen tussen kinderen en mensen stimuleert, zorgt het indirect voor meer onderling contact. Kinderen leren van elkaar en volwassenen, en kinderen leren ook zichzelf kennen in contact met anderen. Het zien van groen heeft een rustgevend effect, maar kan ook zorgen voor divers spel. Geen wonder dat de invloed van een groene omgeving zo belangrijk is geworden.

Groen en kinderen

Groen heeft dus een positieve invloed op de gezondheid. En jong geleerd is oud gedaan. Door aan te leren om de natuur op te zoeken, doen kinderen dat in hun latere leven ook sneller. Daarnaast kunnen kinderen respect voor de natuur meekrijgen. Door moestuintjes, het verzorgen van planten of het schoonhouden van de omgeving.

Op onze vestigingen kiezen we waar het maar kan voor meer groen. We vinden het belangrijk dat kinderen veel buiten zijn en bewegen. We planten zelf bollen of kruiden, zaaien bloemen, kijken naar dieren en ontdekken zo samen de natuur. En we gaan er regelmatig op uit. Met de kinderen van de groep lopen we dan naar het dichtstbijzijnde bos, stuk hei of duin. We doen dan leuke spelletjes of laten kinderen lekker vrij spelen. Met de jongste kinderen gaan we in de natuur vaak op zoek naar natuurlijk speelmateriaal. Dit speelmateriaal noemen we openeindmateriaal (Loose Parts) en daar kunnen we weer mooi mee spelen en knutselen.

Kortom, de kleur groen is een bijzondere kleur die met recht aandacht verdient. De invloed van de natuur en de kleur groen op onze gezondheid is bijzonder groot. Juist door voldoende aandacht voor gezondheid, mentaal en fysiek, kunnen we blijven groeien. Dat start bij het samen genieten van de schoonheid van elke dag.