Hoe stimuleer je je kind om buiten te spelen?

13okt

tips

Hoe stimuleer je je kind om buiten te spelen?

Buitenspelen, veel kinderen houden er van. Gelukkig maar, want buitenspelen is goed en gezond. In deze blog geven we je een aantal tips hoe je kinderen kunt stimuleren om lekker buiten te spelen.

Wist je dat buitenspelen je kind sterker en socialer maakt? En dat het bijdraagt aan de motorische ontwikkeling? Buitenspelen is een goede oefening in wachten, contact leggen, overleggen, verzinnen en samenwerken. Tegelijkertijd oefenen kinderen hun motoriek. 

Beweegrichtlijnen

In Nederland zijn er beweegrichtlijnen opgesteld voor kinderen vanaf 4 jaar: 

  • 1 uur per dag matig intensief bewegen
  • 3x per week spier- en botversterkende activiteiten

Buitenspelen draagt naast sporten bij aan het behalen van deze beweegrichtlijnen. Hoe stimuleer je je kind om meer buiten te gaan spelen? We delen vijf handige tips:

Veiligheid staat voorop

Maak afspraken met je kind waar er gespeeld mag worden. Mag je kind op de stoep of ook op de straat? Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd van je kind en de omgeving.

Maak duidelijke afspraken

Zorg bijvoorbeeld dat je een schermtijd hebt en een tijd om naar buiten te gaan. Zo kun je de 20-20-2 richtlijn hanteren. Om oogproblemen te voorkomen adviseren oogartsen deze richtlijn.

Wat is de 20-20-2-regel? Na 20 minuten op een telefoon of tablet kijken, houd je 20 seconden pauze waarbij je in de verte kijkt. De 2 staat voor 2 uur per dag naar buiten. Wees hierin duidelijk. Probeer je zo veel mogelijk aan de afspraak te houden. Dan weten kinderen wat ze kunnen verwachten.

Speel mee en laat kinderen vrij spelen

Kinderen vinden het leuk als volwassenen meedoen met hun spel. Een potje voetbal of verstoppertje. Maar laat ze ook vrij spelen.

Juist dit vrije spel tussen kinderen stimuleert creativiteit en samenwerking tussen kinderen. Vrij spel kan ook alleen, zo oefent een kind in concentratie en verbeeldend vermogen.

Wees zelf een voorbeeld

Kies vaker om naar buiten te gaan en actief te zijn. Kinderen zien jou als voorbeeld. Ze kijken graag naar wat anderen doen en kopiëren dat. Iedere keuze die je zelf maakt, zien kinderen ook en zullen zij als voorbeeld nemen. Wanneer je liever achter de computer gaat zitten dan werken in de tuin, zullen zij dit ook zelf doen met bijvoorbeeld de tv of de spelconsole. Kies  bijvoorbeeld eens voor een wandeling op de hei of in de duinen, en neem de voetbal daarbij mee.

Laat zien dat buitenspelen leuk is!

Vraag eens een pedagogisch medewerker naar inspiratie voor buitenactiviteiten. Zij hebben veel ervaring en geven je graag tips voor spellen die leuk en leerzaam zijn!