D66-Kamerlid Fonda Sahla bezoekt Bink

27jan

D66-Kamerlid Fonda Sahla bezoekt Bink

Tweede Kamerlid Fonda Sahla (D66) bracht samen met Loes Ypma, voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, op 27 januari een werkbezoek aan Bink kinderopvang. Het doel van dit werkbezoek was om de kinderopvangprojecten uit het Nationaal Onderwijs Programma (NPO) met eigen ogen te ervaren.

Tijdens het werkbezoek van Fonda Sahla en Loes Ypma vertelden medewerkers en directie van Bink, wethouder Karin van Hunnik en lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek Hilversum hoe wij samen met elkaar in Hilversum vorm hebben gegeven aan het Nationaal Onderwijs Programma.

Karin van Hunnik, wethouder Onderwijs: “Het is fantastisch dat Tweede Kamerlid Fonda Sahla in Hilversum is en wij de kans krijgen om te laten zien wat wij doen op het gebied van het versterken van kansengelijkheid. De manier waarop het NPO in Hilversum is vormgegeven is onderscheidend. De samenwerking in het netwerk met onder andere Bink buurtsportcoaches - die sporten en bewegen stimuleren - en de bibliotheek - die bijdraagt aan het bevorderen van leesplezier - maakt het programma erg effectief. Het is heel fijn dat dit erkend wordt!”

NPO sport en bewegen

Bink en gemeente Hilversum werken sinds 2014 al samen – door het aanbieden van gratis sport- en spellessen in alle wijken – om alle kinderen in Hilversum de kans te geven gezond op te groeien. Vanuit het NPO heeft Bink vorig jaar een sportcoach NPO aangesteld, die sport- en beweegprogramma’s organiseert voor juist die kinderen die dit het hardst nodig hebben. Scholen hebben een keuze gemaakt voor een beweegprogramma’s die zij passend vinden en nodig achten binnen hun school om de kansengelijkheid te bevorderen. Tijdens het werkbezoek werd een beweegles uit het programma ‘fit en vaardig’ op de Titus Brandsmaschool (Stichting Alberdingk Thijm Scholen en Alberdingk Thijm Kinderopvang) bijgewoond, waarin bewegen en een rekenles wordt gecombineerd. Door deze lessen neemt de fysieke gezondheid van kinderen toe én verbeteren de leerprestaties.

Fonda Sahla: “Ik ben ontzettend onder de indruk hoe Hilversum bezig is met de ontwikkeling van het kind. En wat een mooie samenwerking tussen Bink en het onderwijs. ‘Fit en vaardig’ draagt bij aan de cognitieve maar ook aan de fysieke ontwikkeling. De inzet van de buurtsportcoaches en onderwijs zorgt tevens voor een positieve wijkontwikkeling en is een voorbeeld voor andere gemeenten.”

BoekStart bij peuterspeelzalen Bink

In samenwerking met de Bibliotheek Hilversum zijn op alle peuterspeelzalen van Bink meertalige (voorlees)boeken toegevoegd aan de collectie. Daarnaast worden op alle Bink-peuterspeelzalen medewerkers getraind tot voorleescoördinator. Deze voorleescoördinatoren dragen er zorg voor dat voorlezen, boeken en verhalen een structurele plek krijgen en houden binnen de peuterspeelzaal. Ook beschikken de peuterspeelzalen en ouders over een licentie voor Bereslim, wat een breed aanbod van digitale prentenboeken levert. Ouders worden actief betrokken en ondersteund om thuis ook meer voor te lezen.

Het doel is om de peuters meer in contact te brengen met boeken en verhalen en zo spelenderwijs te bouwen aan hun woordenschat. Monique Wittebol, bestuurder bij Bink: “Dit project draagt structureel bij aan het verbeteren van de woordenschat- en taalontwikkeling van juist die kinderen die dat het hardst nodig hebben. Ik ben trots op onze medewerkers die zich hier dagelijks met veel bevlogenheid voor inzetten.”