10mei
Mijn zoontje van 2 heeft net een tekening gemaakt en laat deze trots zien. Mijn eerste reactie is: “Wauw, dat heb je mooi gemaakt!”. Waarop mijn oudste zoon van 5 zegt: “Hij heeft alleen maar gekrast.” Een klein drama lijkt zich te ontpoppen, wat ik had kunnen voorkomen door een gerichter compliment te geven.
Gelukkig reageert mijn 2-jarige er nauwelijks op en kan ik me herstellen. Ik bekijk de tekening nog een keer goed en zeg: “Wauw, je hebt heel veel strepen gemaakt en je hebt vier kleuren gebruikt; geel, rood, groen en blauw. Wat heb je dat goed gedaan!” Hij krijgt een glimlach op zijn gezicht en pakt een andere kleur om trots nog meer strepen en andere vormen te maken.
Het geven van goed onderbouwde complimenten heeft veel voordelen. Het voelt oprecht, draagt bij aan het zelfvertrouwen en in dit geval stimuleer je de cognitieve ontwikkeling (benoemen van de strepen en kleuren) en de taalontwikkeling.
Daarnaast stimuleer je in deze situatie de creatieve ontwikkeling, want hij wordt uitgedaagd om verder te gaan met tekenen en nieuwe dingen (onder andere vormen en kleuren) te proberen.
Bij Bink werken wij met het programma Spelend Ontwikkelen. Dit programma hebben we samen met de Universiteit van Utrecht ontwikkeld. Kinderen leren de hele dag door, met name door te spelen. Door ons hiervan bewust te zijn en spel met aandacht te begeleiden (niet sturend, wel stimulerend) kunnen we woorden en verdieping geven aan wat de kinderen zelf doen en ontdekken. Zo dragen wij spelenderwijs bij aan hun ontwikkeling. Door het gebruik van thema’s is er veel ruimte voor herhaling en verdieping. Kinderen houden enorm van herhaling. Het biedt veiligheid en draagt bij aan de ontwikkeling.
Binnen Spelend Ontwikkelen kijken we steeds naar vijf ontwikkelgebieden. Hier is de creatieve ontwikkeling er één van. Als je denkt aan de creatieve ontwikkeling, kun je denken aan kleuren, verven, knippen, plakken en kleien, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan muziek, zang, dans, toneel en fotograferen. Je kunt je eigen fantasie en je eigen ideeën erin kwijt. Het proces is belangrijker dan het resultaat. Door de creatieve ontwikkeling te stimuleren, leren kinderen omgaan met veranderingen, ze komen beter tot creatieve ideeën en oplossingen, ze worden innovatiever en onafhankelijker.
We kunnen bijdragen aan de creatieve ontwikkeling door gerichte activiteiten aan te bieden en deze met aandacht te begeleiden. Wanneer je bijvoorbeeld moddertaartjes gaat maken, kun je buiten samen zoeken naar materialen voor de taartjes. Je benoemt letterlijk wat je ziet en wat het kind pakt en doet. Tijdens het maken van de taartjes, kun je open vragen stellen, zoals “Wat voor kleuren hebben jouw taartjes?” “Wat zit er in je taartjes?” “Wat heb je voor taartjes gemaakt?” “Wat kun je nog zoeken om je taartjes te versieren?” Een ander voorbeeld is het maken van een zelfportret op een spiegel. Je kind kan zichzelf op de spiegel verven, terwijl hij erin kijkt. Dit kun je begeleiden door bijvoorbeeld te vragen: “Wat zie je allemaal op jouw gezicht?” “Hoe zien je haren eruit?” “Welke kleur ogen heb je?”.
Een ander leuk voorbeeld is het gebruik van Loose parts (losse onderdelen). Loose parts is al het losse materiaal dat niet direct een (spel)doel heeft en dat samen met ander materiaal gebruikt kan worden met een door je kind zelf bedacht doel. Denk bijvoorbeeld aan dozen, pollepels, toiletrollen, stenen, bladeren en takken. Het lokt de creativiteit van kinderen uit. Door dit materiaal aan te bieden of er samen met je kind naar op zoek te gaan, stimuleer je de creatieve ontwikkeling.